Közbeszerzési Hatóság

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2020. évi beszámolóját

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 2021. június 8-án elfogadta a Közbeszerzési Hatóság 2020. évben végzett tevékenységéről szóló beszámolóját. Tavaly 7431 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban, összesen több mint 3263 milliárd forint összértékben. A koronavírus-járvány a közbeszerzések terén is éreztette negatív hatását: 2019-hez képest mind az eljárások számában, mind értékében visszaesés volt tapasztalható. A közbeszerzési verseny viszont a korábbiaknál is intenzívebbé vált: átlagosan 6,7 darab ajánlatot nyújtottak be tenderenként, illetve mind az egyajánlatos eljárások, mind a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások részaránya csökkent. A kkv-k szerepvállalása erősödött: 2020-ban minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 84-et és minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 56-ot a kis- és közepes vállalkozások nyertek.

Gyorsjelentés: növekedésnek indult a közbeszerzési piac az idei első negyedévben

Az idei év első negyedévében közel 8%-kal bővült a hazánkban lefolytatott közbeszerzések összértéke 2020 azonos időszakához képest. A közbeszerzési piac tehát az eljárások teljes tavalyi évre vetített 5%-os összértékcsökkenése után jelentős növekedést mutat, és túlszárnyalta a koronavírus-válság által már részben érintett tavalyi első negyedéves eredményeket. A teljes nemzetgazdaság szempontjából pozitív trend továbbra is töretlen: a mikro-, kis- és középvállalkozások egyre nagyobb szerepet játszanak a közbeszerzésekben. Az idei első negyedévben minden közbeszerzésben elköltött 100 forintból 71-et kkv-k vittek el, ami a 2019 és 2020 azonos időszakára vonatkozó eredményeket is meghaladja.

Szélesíti fenntarthatósági programját a Közbeszerzési Hatóság

Fenntarthatósági munkacsoportot hoz létre a Közbeszerzési Hatóság annak érdekében, hogy tovább erősítse a zöld, szociális és innovatív szempontok érvényesülését a hazai közbeszerzésekben – jelentette be Dr. Kovács László, a Hatóság elnöke a Fókuszban a fenntartható közbeszerzések című online szakmai konferencián. A szervezet már eddig is számos kezdeményezéssel támogatta a közbeszerzések zöldítését, melyek újabb elemekkel bővülve a továbbiakban A Közbeszerzési Hatóság Fenntartható Magyarországért Programja keretében valósulnak meg. Ennek célja a közbeszerzési piac szereplőinek szemléletformálása, a szakmai párbeszéd erősítése, a jogalkalmazók támogatása, illetve hazai és nemzetközi jó gyakorlatok megismertetése a fenntartható közbeszerzések terén.