Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A Közbeszerzési Hatóság statisztikai tevékenységét akkreditálta a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) akkreditálta a Közbeszerzési Hatóság (KH) statisztikai tevékenységét, melynek eredményeként a szervezet a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjává vált. A statisztikai adatközlésre vonatkozó szigorú előírásoknak való megfeleléssel a Közbeszerzési Hatóság tovább erősíti a közvélemény és a hazai, valamint európai uniós gazdasági-intézményi döntéshozók felé folytatott tájékoztatási tevékenységét.

Eredményesen zárult a Központi Statisztikai Hivatal által folytatott akkreditációs eljárás, melynek köszönhetően a Közbeszerzési Hatóság október végétől a Hivatalos Statisztikai Szolgálat tagjává vált. A KH által folytatott adatszolgáltatási tevékenység így hivatalosan is megfelel a Nemzeti Statisztika Gyakorlati Kódexében, valamint a hivatalos statisztikai adatszolgáltatással foglalkozó jogszabályokban megfogalmazott előírásoknak. Az akkreditációs eljárás során a KSH szakmai bizottsága a Közbeszerzési Hatóság hivatalos statisztikai tevékenységére és szakmai-módszertani gyakorlatára vonatkozóan kedvező megállapításokat tett, illetve további intézkedési javaslatokat fogalmazott meg.

A Hivatalos Statisztikai Szolgálat célja, hogy a közfeladatot ellátó szervezetek jó minőségű statisztikai információkat hozzanak nyilvánosságra, ezzel elősegítve a közvélemény, a gazdasági- és állami szervezetek, illetve az Európai Unió intézményeinek tárgyilagos tájékoztatását a társadalom és a gazdaság állapotáról.

„A Közbeszerzési Hatóság újabb szintet lépett a közbeszerzésekkel kapcsolatos információk nyilvánosságának biztosítása terén. A Központi Statisztikai Hivatal eredményes akkreditációja azt jelenti, hogy a Hatóság módszertana megfelel a statisztikai adatszolgáltatás magas színvonalú szakmai követelményeinek. Csatlakozásunk a Hivatalos Statisztikai Szolgálathoz az Európai Unión belül is egyedülálló és példaértékű, ez jól mutatja a hazai közbeszerzési statisztikák nemzetközi összevetésben is kimagasló színvonalát” – hangsúlyozta Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A Közbeszerzési Hatóság az első olyan szervezet, amely önkéntesen csatlakozott a Hivatalos Statisztikai Szolgálathoz, melynek jelenlegi tagjai a Központi Statisztikai Hivatalon túlmenően: az Agrárminisztérium (AM), a Belügyminisztérium (BM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), az Igazságügyi Minisztérium (IM), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), a Legfőbb Ügyészség (LÜ), a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Miniszterelnökség (ME), a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), az Országos Bírósági Hivatal (OBH), és a Pénzügyminisztérium (PM).