Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

Átfogó antikorrupciós tevékenységgel erősíti az integritást a Közbeszerzési Hatóság

Integritás alapon működtetett állami szervvé vált a Közbeszerzési Hatóság. A szervezeten belüli feladatokon túl következetes bírságolási gyakorlattal, egyedülálló digitális eszközökkel is erősíti a közbeszerzési piac integritását a Közbeszerzési Hatóság – ismertette Rigó Csaba Balázs, a szervezet elnöke az Állami Számvevőszék VI. Nemzetközi Integritás Szemináriumán. Az elnök hozzátette: kiemelkedő siker, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások számát és értékét 2018-ban alacsony szintre sikerült szorítani – ez nemcsak az eljárások átláthatóságának további javulását, hanem a verseny növekedését is jelzi.

A Közbeszerzési Hatóság elkötelezett abban, hogy a működése átlátható, etikus és feddhetetlen legyen, ennek megfelelően célja az integritás alapon működtetett szervezet kialakítása és fenntartása – hangsúlyozta Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke. A Közbeszerzési Hatóság ennek érdekében számos újítást vezetett be az elmúlt időszakban: 2018 augusztusától például integritás-felelős koordinálja a Közbeszerzési Hatóság valamennyi, integritással kapcsolatos feladatait. A szervezet emelett integritás munkacsoportot alakított, melynek elsődleges feladata a Közbeszerzési Hatóság működése során felmerülő integritási és korrupciós kockázatok összegyűjtése, valamint azok megoldására vonatkozó hatékony javaslatok, tervek kidolgozása.

Rigó Csaba Balázs hozzátette: a tavalyi évben a Közbeszerzési Hatóság valamennyi belső szabályzatát, utasítását felülvizsgálta. Ennek keretében – a korrupciómegelőzés és az integritás erősítése céljából – részletesebb, új Etikai Kódexet, valamint a szervezeti integritást sértő események kezelésére új eljárásrendet fogadott el. Emellett 2018-ban a Közbeszerzési Hatóság belső, 2 napos interaktív integritás tréninget is szervezett valamennyi munkatársának, amelyen felül vezetői részt vettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló 3 napos integritási képzésen is.

Csökkenő korrupciós kockázat, növekvő jogszerűség

A Közbeszerzési Hatóság elnöke ismertette: a tavalyi év során 10 361 közbeszerzési eljárás zárult le eredményesen hazánkban, összesen több mint 3 294 milliárd forint összértékben. Ez a volumen az előzetes becslés szerint a teljes magyar GDP 7,8 százalékát tette ki 2018-ban. Rigó Csaba Balázs kiemelte: a tavalyi év eredményei között kiemelkedő siker, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások (HNT) számát és értékét alacsony szintre sikerült szorítani: nemzeti eljárásrendben az összes eljárás mindössze 0,9 százaléka, uniós eljárásrendben pedig csupán 4,8 százaléka volt HNT – utóbbi adat több mint 50 százalékos csökkenést jelent a 2017-es értékhez képest, amely a közbeszerzési eljárások átláthatóságának további javulását jelzi, és egyúttal nő a verseny is.

A közbeszerzési eljárások jogszerűtlen lefolytatását vagy a szerződések teljesítése és módosítása során elkövetett szabálytalanságokat a Közbeszerzési Hatóság keretében, de attól függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbizottság következetes bírságolási gyakorlattal fékezte meg: súlyos jogsértés esetén nagyobb összegű, kisebb jogsértés esetén méltányos összegű bírságot szabott ki. A tavalyi évben a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt több, mint 400 jogorvoslat volt folyamatban, és összesen 701,8  millió forint értékben szabott ki bírságot a szervezet, mely összeg közvetlenül a központi költségvetést gyarapította. Az egy érdemi jogorvoslatra jutó bírság átlagos  összege a tavalyi évben 3 509 000 forint volt – számolt be az elnök.

Tudásmegosztással és digitális eszközökkel az átláthatóság növeléséért

Rigó Csaba Balázs hozzátette: a korrupció elleni küzdelemben kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő szaktudás kialakítása, a képzések szervezése. A korábbi évekhez hasonlóan - a Közbeszerzési Akadémia keretében - a Közbeszerzési Hatóság 2018-ban is számos szakmai rendezvényt szervezett. A 15 alkalommal 1500 érdeklődő jelenlétében megrendezésre került szakmai konferenciák fókuszába többek között a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződések ellenőrzései, a fenntarthatóságot szolgáló megoldások alkalmazásának lehetőségei kerültek.

A Közbeszerzési Hatóság emellett a digitális eszközökkel is erősíti az átláthatóságot a közbeszerzési piacon – hangsúlyozta az elnök. A szervezet folyamatosan fejleszti a www.kozbeszerzes.hu honlapját, amely mára egy egyszerűen működő, reszponzív felhasználóbarát felületté vált. Emellett a Közbeszerzési Hatóság 2017 májusában útjára indította a Napi Közbeszerzés elnevezésű ingyenesen letölthető mobil alkalmazást, amely áttekinthető rendszerben és közérthető formában tárja az érdeklődők elé a közbeszerzéssel kapcsolatos naprakész szabályokat és friss információkat. Az alkalmazás többek között előre beállított kulcsszavak alapján figyelemfelkeltő üzeneteket küld a témában megjelent közbeszerzési tenderekről, így a felhasználók azonnal, már a kiírás pillanatában értesülhetnek az őket érintő lehetőségekről, valamint a Közbeszerzési Döntőbizottság számukra releváns határozatairól. Az alkalmazás hamarosan angol nyelven is elérhető lesz – ismertette a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

2019. március 4.

f.jpg a.jpg e.jpg b.jpg c.jpg d.jpg

Állami Számvevőszék VI. Nemzetközi Integritás Szemináriuma