Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A közbeszerzésekért felelős miniszter közleménye

A közbeszerzésekért felelős miniszter közleményt bocsátott ki a közbeszerzési eljárások során alkalmazható környezetvédelmi, fenntarthatósági értékelési szempontokról. A közleményben foglaltak betartása különösen fontos arra tekintettel, hogy a Miniszterelnökség a közbeszerzések dokumentumainak előzetes ellenőrzése során az abban foglaltakra figyelemmel fog eljárni.

A 2015. évi CXLIII. törvény a közbeszerzésekről (továbbiakban: Kbt.) 76. § (3) bekezdés a) pontja szerinti környezetvédelmi értékelési szempontok körében is alapvető követelmény, hogy az értékelési szempontoknak a szerződés tárgyához kell kapcsolódniuk és biztosítaniuk kell a Kbt. 2. § (1)-(5) bekezdésében foglalt alapelvek betartását.

Ezen feltételek maradéktalan biztosítása érdekében a következőkről tájékoztatjuk a Tisztelt Ajánlatkérőket:

Amennyiben olyan megoldásokat kívánnak a nyertes - azaz a gazdaságilag legelőnyösebb - ajánlat kiválasztása körében figyelembe venni, amelyek a kivitelezési tevékenység szállítási feladatokat érintő életciklusa során a szállító járművek károsanyag kibocsátásának csökkentését eredményezik – ilyen például az aszfalt szállítása során kibocsátott CO mennyiségre vonatkozó környezetvédelmi odaítélési szempont -, a jövőben legfeljebb 10%-os súllyal vegyék ezt figyelembe.

Az aszfaltkeverő-telep működtetéséhez szükséges engedélyekhez és jogosítványokhoz kapcsolódó követelmény a szerződéskötés pillanatában már működő teleppel rendelkező ajánlattevőket részesítheti előnyben, de csak abban az esetben, ha a pályázatok benyújtása és a szerződéskötés között eltelt idő rövidebb, mint a szükséges engedélyek beszerzésének ideje.

A további értékelési szempontok tekintetében az alábbiakra hívjuk fel a Tisztelt Ajánlatkérők figyelmét.

A szakemberek „tapasztalatát” illetően a szerződéskötő hatóságoknak szükséges biztosítani, hogy nem kerül kétszer alkalmazásra ugyanaz a kritérium. Elengedhetetlen, hogy a kiválasztási kritériumok magára az ajánlattevőre (mint jogi személyre) vonatkozzanak, míg az odaítélési szempontokat kizárólag azokra a szakemberekre kell alkalmazni, akik a részei annak a csapatnak, amely a szerződést ténylegesen teljesíti.

A hátrányos helyzetű munkavállalókra vonatkozó odaítélési szempontok csak akkor egyeztethetőek össze az uniós joggal, ha kapcsolódnak a közbeszerzési szerződés tárgyához.

Közbeszerzési eljárásaik során kérjük a Tisztelt Ajánlatkérőket a fenti feltételek betartására. Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a Miniszterelnökség a közbeszerzések dokumentumainak előzetes ellenőrzése során a fentiekben foglaltakra figyelemmel fog eljárni.