Ugrás a tartalomra Ugrás a láblécre

Közbeszerzési Hatóság

Publikus Core Publikus Core
Visszaélés-Bejelentés Anonim Chat Anonim Chat KBEJ/KBA/CORE KBEJ/KBA/CORE Publikus KBA Publikus KBA Fenntarthatóság Fenntarthatóság
Portál Portál belépés

A Hatóság konferenciát tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartotta a Közbeszerzési Hatóság a konferenciáját, melynek témája a fenntarthatósági szempontok érvényesítése a közbeszerzési eljárásokban volt.

A konferenciát Dr. Kis Norbert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karának dékánja nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy az egyetem nagy projektgazdaként, folyamatosan érintett jelentős építési beruházások lebonyolításában, melyek kapcsán kiemelten fontos azok fenntarthatósága. Létrehoztak az egyetemen Víztudományi Kart és egy Fenntarthatósági Fejlesztési Központot. Az Egyetem célja az ország versenyképességének növelése, olyan épületek létrehozása, amelyek 200 év múlva is helyszínt tudnak biztosítani az oktatásra.

kép

Fotó: Dr. Kis Norbert, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar, dékán

Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke előadásában részletezte, hogy miért különösen fontos a fenntartható közbeszerzés. Bemutatta a közbeszerzésekben a környezetvédelmi szempontokra vonatkozó statisztikákat. Az Uniós eljárásrendben jelenleg nem mérhető a környezetvédelmi kritériumokat tartalmazó eljárások száma a hirdetmények hiányosságai miatt, ezért a Hatóság szorgalmazza, hogy az EU-s hirdetménymintákba is kerüljön bele a vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség. Rigó Csaba Balázs előadása végén bemutatta a hamarosan bárki által ingyenesen letölthető Napi Közbeszerzés mobil applikációt, ahol naponta frissülő tartalmakat érhetnek el a közbeszerzések iránt érdeklődők.

kép

Fotó: Rigó Csaba Balázs, Közbeszerzési Hatóság, elnök

„Fenntarthatóság az új közbeszerzési törvényben” címmel Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság főtitkára tartott előadást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Kbt. kiemelt célkitűzései között szerepel a környezetvédelem és a szociális célok elősegítése, valamint a kkv-k támogatása. Az ajánlatkérői tudatosság elengedhetetlen, hiszen már a közbeszerzés előkészítésekor az ajánlatkérőknek kellő figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy miként alkalmazzanak zöld és szociális szempontokat.  Részletezte, hogy a közbeszerzési törvény milyen lehetőségeket tartalmaz a fenntarthatósági szempontok érvényesítésére a beszerzés tárgya, a műszaki leírás meghatározása körében, a kizáró okok, az alkalmassági követelmények előírása során, az értékeléskor illetve a szerződéses feltételek rögzítésekor.

kép

Fotó: Dr. Kovács László, Közbeszerzési Hatóság, főtitkár

A konferencián előadást tartott továbbá Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke, dr. Sersliné Kócsi Margit, Budapest Kormányhivatalának állami főépítésze, Gyabronka Péter, a Budapesti Közlekedési Központ projektmenedzsere, Czeglédi Ildikó , a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség képviselője, dr. Paksi Gábor ügyvéd, felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó és Dr. Barna Orsolya ügyvéd, a Magyar Közbeszerzési Intézet felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadója.